2025. július 22., kedd

Kekszes sütik - pudinggal, eperrel, málnával töltve és csokimázzal a tetején


Kockára vágva az epres süti.....



....és kisebb szeletekre vágva...



Nagyon egyszerű, viszonylag gyorsan össze lehet állítani, és a sütőt sem kell hozzá bekapcsolni.  
Otthon Mözsön, Édesapámnál készítettük, még július első felében, a kertben termett eperrel, de lehet málnával, szederrel, áfonyával, .

Hozzávalók: 50 dkg négyszögletes háztartási keksz (nekem maradt pár darab belőle), 
a pudingos töltelékhez: 1 tasak vaníliás puding, 4 dl tel, 4 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint), 1 tasak karamell ízű puding, hozzá is 4 dl tej, 4 evőkanál cukor, 
a gyümölcsös réteghez: 50 dkg eper vagy málna (most csak fagyasztott), ízlés szerint cukor,
a tetejére: 15 dkg csokoládé, kevéske tej.

Elkészítése
Az epret pár perc alatt ízlés szerinti cukorral összefőztem. A kétféle pudingot is megfőztem, sűrűre, külön-külön.
Egy kisebb méretű zománcozott tepsit - 18 x 32 cm-est - kiraktam egy sorban keksszel. Erre öntöttem a karamell pudingot, majd jött rá ismét egy sor keksz. Ezután erre öntöttem a vaníliás pudingot, amire újabb kekszréteg került. Ekkor következett a cukrozott gyümölcsvelő, amire már az utolsó réteg kekszet tettem.
A csokit kevés tejjel felfőztem, csak annyival, hogy ne legyen nagyon sűrű, és a későbbiekben ne szilárduljon meg egészen. Így szépen lehet majd szeletelni, és nem fog közben töredezni a csoki.
Még melegen az összeállított sütire öntöttem. Ezután már kész is volt, mehetett a hűtőbe. A legjobb ha csak másnap vágjuk fel, akkora a keksz megpuhul és az ízek is jól összeérnek.


És a változat málnás, amit már itthon, Óbudán csináltam. Ebben mindkét réteget vaníliás pudinggal készítettem, és a cukorral összefőzött málna alá málnalekvárt is kentem vékony rétegben,
mert a málna nem volt sok.



2025. július 16., szerda

Paprika-paradicsom krém és nyaralás Mözsön




Az elmúlt napokat - 11 szép napot - Mözsön, Édesapámnál töltöttem, töltöttük, ami sok pihenéssel, beszélgetéssel, bográcsos-zenés összejövetelen való részt vevésessel, régi barátnőm meglátogatásával, befőzéssel, sütizéssel, ház körüli, valamint kerti munkákkal telt. Úgyhogy nagyon jól éreztem magam, és gyorsan teltek a napok!

Kánikulában mentem, és kánikulában jöttünk vissza 🌞, közben pár napra lehűlt a levegő és esett is, ami nagyon kellett már, de a 7-e délutáni orkánerejű szél nem hiányzott. Szerencsére kárt nem tett, de nagyon tépte a fákat!

A mözsi Nyugdíjas Klub egy finom bográcsos ebéddel egybekötött vidám műsoros napot tartott 5-én, ahova én is elkísértem Édesapámat. Az ott készült képekből is válogattam ide néhányat. 

Aztán egy finom pikáns paprika-paradicsom krémet is főztünk, amiből már most is ettünk, de a nagy része marad télre és a szűkösebb napokra. Felhasználható ételek ízesítésére, de vajas kenyérre, kacsazsíros kenyérre is kiváló. Ez látható itt alább. 
De készült egy finom kekszes, sütés nélküli süti is - saját elgondolásból -, ami majd a következő bejegyzésben lesz látható.....

A felvételek 2025. július 4-11. között készültek.


A paprika-paradicsom krém





Hozzávalók: kb. 1 kg paradicsom és 1,5 kg paprika (ennek nagy része piros húsú, és egy része lehet erős is), 2 nagyobb hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, kevés olaj, só, őrölt fűszerek: bors, koriander, és mustármag, zöldfűszerek: bazsalikom, oregánó,  zellerlevek, babérlevelek ízlés szerint, 
a tetejére: késhegynyi szalicil.

Elkészítése:
A paprikát feldaraboltuk, a paradicsomot forró vízbe mártottuk, így könnyen le tudtuk húzni a héját. Főleg kicsi paradicsomok voltak, még a fagyasztóból, tavalyi termés volt. Szintén a kertből, mint a paprika egy része is, és a zöldfűszerek is.
A hagymát is feldaraboltuk, sóztuk, majd csak annyi olajon, amennyi szükség volt, dinszteltük a hagymát. Hozzáadtuk a paprikát, a paradicsomot és feldarabolt fokhagymát. 
Ízlés szerint  sóztuk még, hozzáadtuk az őrölt fűszerek, és kb. 15 perc főzés után az apróra vágott zöldfűszereket is. Mikor minden megpuhult levettük a tűzről.
Amikor kicsit hűlt, a babérleveleket kivettük belőle, és botmixerrel pépesítettük, majd újra felforraltuk.
Ezután forrón kisebb üvegekbe töltöttük, tetejükre késhegynyi szalicilt szórtunk, lezártuk és száraz dunsztban hagytuk teljesen kihűlni.
 

Főzés közben



Édesapám nyári virágos kertje - június 4-11. között

 
A kis medence a tavirózsákkal....





Sokan jönnek inni, darazsak, gerlék, örvös galambok....

...és .rigók is - napfürdőzni

Most sajnos kevés kaktusz virágzott...




A sásliliomok is már majdnem levirágoznak....






Apukám az üvegház előtt....

.....és én is

Férjem hűsöl 😊

Balra a hibiszkusz bokor....

....és közelebbről....


A zafírvirág is kivirágzott....


Léggömbvirág

A gránátalmafa....

....és virágja közelebbről

De már szép nagy almák is vannak rajta....




A Nyugdíjas Klub műsoros napja  - július 5-én

Hosszan a sátor - a vendégekkel és a mözsi nyugdíjasokkal

Apukám hűsöl, ezen a napon nagyon meleg volt, 35 fok. Még várjuk az ebédet.....

Két ilyen kondérban főtt a finom pörkölt

A Györkönyi Pincehegyi Cimborák nagyon jól énekeltek: sváb- és katona dalokat, indulókat

Szegediné Erzsi - aki a Mözsi Német Nemzetiségi Kórusnak is tagja - sárközi dalokat énekelt

A Mözsi Német Nemzetiségi Kórus énekel

A Mözsi Senior Örömtánc csapata táncol



Egy finomsággal kezdtem, és azzal is fejezem be a képek sorát.....

A nyugdíjas ebéden olyan sokat kaptuk, hogy még haza is vittünk a pörköltből. Másnap aztán főztem mellé apró, a kertben termett kicsi újkrumplikból, és az uborkából salátát.



2025. július 7., hétfő

Túrós-málnás habos jeges süti





Egy hűs, jeges rózsaszín álom, nem túl édes, kimondottan kánikulai napokra..... a tölteléke olyan mint egy parfé, a gyümölcsök és a tejszínhab pedig csak hab a tortán 😊
Már egy hete készült, és azóta el is fogyott gyorsan. 

Közben átvonult az országon egy front, viharos, orkán szerű széllel, esővel és lehűléssel, de lesz még melegünk a nyáron, az biztos, és akkor jól jönne egy-két szelet belőle.

Hozzávalók, a tésztához: 4 tojás, 1 kiskanál sütőpor, 2 kiskanál cukrozatlan kakaópor, 4 evőkanál liszt,  5 evőkanál cukor, 2-3 dkg vaj,
a túrós-málnás krémhez: 25 dkg krémes túró, 1 citrom reszelt héja, ízlés szerint porcukor, kb. 15 dkg málna, 1 kis doboz (2 dl) felvert Hulala fele,
tálaláskor: a Hulala másik fele a süti tetejére, málna, esetleg más bogyós gyümölcs, 
díszítéshez még: citromfű vagy menta levelek.

Elkészítése:
Először a kakaós piskótát készítettem el. A tojásokat szétválasztottam, a fehérjét kemény habbá vertem. Ezután óvatosan belekevertem a sárgájákat, az olvasztott vajat és a sütőporral, valamint a kakaóval elkevert lisztet.
Egy 20x24 cm-es kivajazott, lisztezett tepsiben megsütöttem. Miután megsült és kihűlt a tészta, keresztben ketté vágtam (nem lapjában), így két téglalap alakú piskóta darabot kaptam.
Közben elkészítettem a krémet, a hozzávalóiból, és megtöltöttem vele a piskótát.

Mivel zselatint nem tettem bele, elég lágy lett a krém, ezért a mélyhűtőbe tettem. Ami jó választás volt, mert így fagyottan nagyon szépen lehetett szeletelni, és finom hűs is lett, mint egy fagylalttorta. Csak ebben több a tészta, és nem tortaszelet formájúak a darabok 😄. De nagyon-nagyon finomak lettek 😋.
Tálaláskor tetejére halmozhatjuk a megmaradt habot, és díszíthetjük málnával vagy más bogyós gyümölcsökkel, esetleg citromfű vagy menta levelekkel.