2025. április 11., péntek

Mákos-habos szelet "porhanyó" tésztával


Nagyon finom habos-mákkal töltött sütit sütöttem, porhanyó tésztával. Igen, porhanyó, és nem porhanyós 😊, mert ennek a tésztának a receptjét még 200 éve írták.

Karácsonyra kaptam a lányomtól könyvutalványt, és többek között egy réges-régen íródott, de napjainkban után-nyomtatott receptes könyvet választottam. Mindenképpen valami régen íródott könyvet szerettem volna. Ez nagyon megtetszett az interneten utánanézve, aztán megrendelés, várakozás... újabb várakozás után meg is kaptam.

St. Hilaire Jozéfa a könyv írója, akinek a pontos születési évére nem találtam rá, de valószínű hogy 1851-ben halt meg 75 évesen. Tehát még az 1700-as években született. Nem mostanában volt.... ez meg is látszik a receptek nyelvezetén, ami nagyon érdekes számomra. 
 
A most megvásárolt könyv az eredeti 1909-ben megjelent huszonkilencedik kiadás reprint változata. Benne 484 oldal és 1356 recept található, amiből még biztos több múlt-előtti századi 😋 finomságot is elkészítek majd..

Ebben a könyvben találtam ezt a finom, omlós tésztát, ami többféle sütikhez is felhasználható. Két-három nap múlva is ugyanolyan porhanyós volt, mint a sütése napján.
 

A könyv borítója


És akkor a mákos sütim, ami az ünnepi asztalokon is megállja a helyét, mint ahogy a most közelgő húsvétra is jó választás. A töltelékét már én állítottam össze.

A süti - még porcukor nélkül...


...és meghintve porcukorral...




 
A porhanyó tészta receptje és elkészítése a könyvben


Hozzávalók, a tésztához: a fenti képen olvasható az eredi receptben, 
a mákos töltelékhez: 150 gramm tojásfehérje (kb. 4 tojás fehérjéjének felel meg), 15 dkg mák, 10 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 
a teteje megkenéséhez: 1 tojás fele.

Elkészítése:
A tésztát a leírás szerint készítettem el - a fenti képen olvasható.
A töltelékhez a mákot ledaráltam, összekevertem a cukorral, és belereszeltem a citrom héját. A fehérjét felvertem, majd óvatosan hozzákevertem a mákos keveréket.
A tésztát kétfelé választottam, egyenként kisodortam. Az egyiket a tepsi aljába fektettem (nem a normál méretű zománcozott tepsi, kicsit kisebb), majd előmelegített sütőben kb. 5-6 percig sütöttem.
Ezután beleöntöttem a tölteléket, és ráfektettem a másik lapot, amit előzőleg késsel óvatosan, a tészta tetején bevagdostam, hogy majd leszeleteléskor könnyebben lehessen elvágni. Vagyis ne törjön, ne morzsálódjon a tészta szeleteléskor.
Megkentem tojással, és visszatettem a sütőbe, majd készre sütöttem.
Tálaláskor meghinthetjük porcukorral.


A tészta hajtogatása....



A hajtogatott tészta, a felvert tojásfehérje hab és a darált mák

Az egyik lap már a tepsiben, a másik még várakozik

Az alsó lap elősütés után....

....és rajta van már a mákos töltelék, és a tetején a fedő tésztalap, sütésre készen

Készre sütve



2025. április 7., hétfő

Tojásos-tonhalas saláta





Így húsvét előtt, a nagyböjtben is aktuális a tonhalas saláta, de az ünnepek után is, majd ha unjuk már a sonkát, és maradt még főtt tojásunk, mert nagyon finom hozzá. Akkor egy ilyen könnyed saláta biztos mindenkinek ízlene - már aki szereti a halat és a hal-illatokat .... mi igen... 😋
 
De készíthetjük az év bármely szakában, én szoktam többször ilyet tálalni, azzal, amelyek éppen az idényzöldségek, saláták.

Valójából receptje sincs, vagyis semmi különleges nincs benne, igazából csak ötletnek szántam. 

Hozzávalók, mennyiségek nélkül: olajos tonhalkonzerv (nem a natúr, sós vizes változat), főtt tojás, füstölt sajt, fejes saláta, kígyóuborka, hónapos retek, lila hagyma, csípős zöldpaprika, (vagy bármilyen más zöldség- és salátafélék) házi "piros arany", só, friss bazsalikom levelek.

Elkészítése:
A salátákat és a zöldségféléket tetszés szerint feldaraboltam, felszeleteltem és enyhén sóztam. A tojásokat negyedbe vágtam, a sajtot kis kockákra.  A tonhalat villával kicsit összetörtem, majd az összes olajával együtt a salátához kevertem. A tojásokra kis halmokat tettem a paprikakrémből, és friss bazsalikom levelekkel díszítettem a tálat.

Kínálhatunk mellé friss vagy pirítós kenyeret, de mi csak magában ettük. Nagyon finom, könnyed vacsora volt, egy pohárka tokajival, mert a hal úszni akar, ugye?! 🐟







2025. április 2., szerda

Yorkshire puding vaníliás és csokoládé öntettel, valamint bogyós gyümölcsökkel


Vaníliás és csokis öntettel, valamint bogyós gyümölcsökkel....


....és még több öntettel....


A "pudingok" még öntet és gyümölcs nélkül


Gyorsan közeleg a húsvét, már kezdhetünk gondolkodni, hogy mit főzzünk majd, s milyen sütik, édességek kerüljenek az ünnepi asztalra. Íme egy jó ötlet 🧁....

Sokat hallottam már a Yorkshire pudingról, de még nem ettem. Az angolok általában sósan fogyasztják, sült húsok mellé, köretként, és náluk a puding elnevezés nem egész az, mint nálunk, ők magát ezt a "puffancs" tésztát nevezik pudingnak 😀...

De olvastam az édes változatáról is. Ez nekem sokkal szimpatikusabb lett, így kipróbáltam, muffin formában megsütve. 12 db lett.

Nagyon finom - palacsintához hasonló ízű -  édesség lett belőle a vanília és csoki öntettel, málnával és erdei szederrel. Pillanatok alatt el is fogytak.

Hozzávalók nálam, a tésztához: 1 bögre liszt (2 dl, 15 dkg), 1 ugyanilyen bögre tej, 2 egész tojás, 3 dkg cukor, olaj, 
tálaláskor: vanília öntet (hígabbra főzött puding), csokoládé öntet (csokoládé kis tejjel felolvasztva), málna és erdei szeder.

Elkészítése:
Az egész tojásokat elektromos habverővel felvertem, hozzáöntöttem a tejet, rövid ideig tovább habosítottam, majd hozzáadtam a cukrot, végül a lisztet is. Palacsintatésztához hasonló masszát kaptam.
Ekkor minden egyes muffinformába 1-1 kiskanál olajat öntöttem, majd betettem a sütőbe melegedni. Ezután elosztottam a tésztámat a 12 kis mélyedésben, kb. félig lettek tele.
Visszatettem a sütőbe, és kezdetben nagyobb, majd alacsony lángon szép piros barnára sütöttem.
Kicsit nehezen tudtam kivenni őket, lehet hogy még több olajat kellett volna beletennem, vagy muffinpapírt használni, esetleg szilikonos formát használni, na majd legközelebb.....
Míg sült, elkészítettem a vaníliás öntetet. Kb. fél csomag vaníliás pudingot bővebb tejjel megfőztem, és táblás étcsokoládét kevés tejjel felolvasztottam.
Még melegen ettük a "pudingokat", meglocsolva a vaníliás pudinggal 😃 és a csokiöntettel, rászórva a gyümölcsöket, amik jelenleg fagyasztottak voltak.


A tojásokat habverővel felverjük

Hozzáadjuk a lisztet és a cukrot is

A tészta már a muffinformában

Kisülve




2025. március 31., hétfő

Finomfőzelék


...vagy lehet hogy nem is annyira finom? 😁




Még soha nem főztem ilyen főzeléket, és nem is ettem. Iskolás éveim alatt sosem voltam menzás, Anyukám minden nap finom ebéddel várt haza. És a múlt századi munkahelyeimhez tartozó úgynevezett üzemi konyhákon sem volt "szerencsém" hozzá. 
Sokat hallottam róla, hogy sok ember nem szereti, gondoltam teszek egy próbát ezekből a tavaszi zöldségekből. Hát.... annyira nekem sem ízlett, pedig minden összetevőjét szeretem. De hozzá a sült hús nagyon finom volt!

Kíváncsi lennék, hogy más hogy van ezzel a főzelékkel, mennyire szeretitek, vagy rá sem akartok nézni 😊??

A borsófőzeléket nagyon szeretem, az egyik kedvencem, a sárgarépát és a karalábét is levesben nagyon szeretem, de így együtt főzeléknek nem az igazi. Megettem - mert csak én vállalkoztam rá -, de úgy tűnik többet nem kerül az asztalunkra 😊.

Hozzávalók, mennyiség nélkül: borsó, sárgarépa, karalábé, só, fokhagyma, liszt, zsiradék, tej, pirospaprika.

Elkészítése:
A borsót és a kis kockákra vágott sárgarépát, karalábét 1-2 gerezd fokhagymával kevés vízben odaállítottam főni. Sóztam, majd mikor megpuhultak a zöldségek felengedtem tejjel. Elkészítettem egy enyhén paprikás rántást, és berántottam vele a főzeléket.





2025. március 26., szerda

"Jóreggelt" keksz


A közelmúltban - már van egy bő hónapja is - kétszer is sütöttem ilyen kekszet, nagyjából hasonlót, és mindkettőt fotóztam is 😂. Annyi a különbség köztük, hogy először mazsolával dúsítottam a kekszeket, második alkalommal pedig az Apukám által készített fügesajttal.

Nagyon finom volt mindkét változat, ránézésre egyformák is voltak. Rágcsáltunk belőlük estenként is, de főleg reggelire, egy bögre kakaó vagy tea mellé kiváló.

Célszerű fémdobozban tárolni, és ha egy-két darabka almát is teszünk mellé, akkor még omlósabbak lesznek. Mindenkinek jó étvágyat hozzá!


A fügesajtos, kerek változatok....






A mazsolás, ovális változatok....







Hozzávalók: 10 dkg apró szemű zabpehely, 10 dkg finomliszt, 5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 10 dkg margarin, 5 dkg cukor, 1 evőkanál méz, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tojás, 1 kiskanál sütőpor, fél kiskanál szódabikarbóna, ízlés szerint 4-5 dkg gyömbér reszelve (meghámozva mérve), 5 dkg csokoládé (tej- és ét vegyesen),  1 citrom reszelt héja, 3 dkg mazsola, vagy 5 dkg füge sajt.

Elkészítése:
A margarint és a mézet felolvasztottam, hagytam hűlni. A zabpehely felét egészben hagytam, felét ledaráltam, a gyömbért lereszeltem, a csokikat és a mazsolát, illetve a füge sajtot daraboltam. Ezután minden hozzávalót összegyúrtam. 
Fóliába csomagoltam, kicsit hosszúkás, illetve kerek átmérőjű hengert formáztam belőle, majd 2-3 órára hűtőben pihentettem. Ezután 4-5 mm vastagra felszeleteltem, és előmelegített sütőben megsütöttem.


A hozzávalók - a tészta összeállítása

A tészta pihentetés előtt....

.....és a felszeletelése

Tepsiben

Tepsiben a kerek kekszek is....

....és  sütés után - szépen megdagadtak